Friss bejegyzések

FIDIC mérnök szerződések

Az Európai Unió társfinanszírozásával lebonyolított építőipari közbeszerzési eljárásai esetében a FIDIC mérnök szerződések feltételeit kell alkalmazni, ami egyben azt is jelenti, hogy FIDIC mérnök alkalmazása szükséges. A FIDIC szerződéses feltételek lefednek csaknem minden fajta mérnöki- és építési projekt típust.

A FIDIC szerződések alkalmazásával biztonságosabban és egyértelműen lehet elkészíteni a szükséges szerződéseket. A projektek kockázata minimalizálható, a meghiúsulás és az esetleges viták kialakulását nagymértékben csökkentheti.

A FIDIC mérnöki szerződések főbb jellemzői

 • Biztonságot jelentenek a projektek résztvevői számára,
 • Ajánlattevőknek (vállalkozóknak) segítség, mert egyértelműen lehet tervezni a költségeket,
 • A projekt és szerződés menedzsment rendszer egységesíthetővé válik ,
 • Tanítható – azaz új szereplők bevonásakor a rendszer működése relatíve könnyen megismertethető.

A FIDIC által kidolgozott különféle minta szerződéses dokumentumok lefednek csaknem minden mérnöki és építőipari területet.
A FIDIC a különböző típusú szerződéses feltételeket más-más színű borítókkal adta ki, ezáltal egyszerű a megkülönböztetésük és az azokra való hivatkozás.
Az egyik legsűrűbben használt könyv a piros, amelyet többnyire magas – és mélyépítési munkákhoz alkalmaznak. A FIDIC Piros Könyv alapján lezajló beruházásoknál a terveket a megrendelő készítteti, amiért ő vállal felelősséget. A vállalkozónak a megkapott tervdokumentáció alapján kell kiviteleznie, ami miatt kisebb kockázatot vállal az építés során, így a megvalósítás költségei jóval alacsonyabbak ebben a szerződéses rendszerben.
A FIDIC Sárga Könyvet főként üzemek, telepek és tervezési-építési projektek lebonyolításához használják. Ebben az esetben a vállalkozó feladata az építés mellett a tervezés is, melynek a felelőssége a vállalkozót terheli.

Tudjon meg mindent a FIDIC mérnök szerződésekről!

Mitől függ, hogy melyik szerződésmintát válasszuk?

 • A projekt típusától (kizárólag kivitelezés, tervezés-gyártás- kivitelezés, kizárólag tervezés)
  Általánosságként elmondható, hogy a tervezés felelőssége sok esetben kulcsfontosságú az adott projekt típus meghatározásakor, illetve ezzel párhuzamosan a megfelelő FIDIC szerződéses rendszer kiválasztásakor.
 • A kockázati megosztástól (a vállalkozó csak kivitelez, vagy részesedik a tervezési kockázatokból is)
 • A projekt menedzsmentjétől
 • A kifizetés típusától, módozatától – bizonyos kifizetési módozatok és szerződés típusok egymással kizáró logikai kapcsolatban állnak, ezért mindig tisztában kell lennünk, hogy az adott szerződéses rendszer mely elszámolási típus alkalmazását teszi lehetővé.
 • Lehetséges-e, vagy szükséges-e az adott szerződéses feltétel rendszerben a klasszikus FIDIC mérnök alkalmazása? Az adott szerződéses rendszerben a mérnök funkcióit a megrendelő látja-e el, szükséges-e műszaki képviselőt (tanácsadót) foglalkoztatni?
adminFIDIC mérnök szerződések

Related Posts