Friss bejegyzések

A FIDIC szerződések és a FIDIC mérnök rendszer előnyei

Hazánkban kézenfekvő megoldás általában, hogy a beruházó egy korábban, akár teljesen más jellegű projekt során használt szerződést újra elővesz és azt kisebb módosításokkal az új beruházásra szabja. Magánberuházások esetén, Magyarországon elsősorban a nemzetközi szállal is rendelkező projekteknél kerül szóba a FIDIC szerződés használata.

Egyértelmű, hogy nincs két ugyanolyan projekt. Az is egyértelmű viszont, hogy az építési beruházásokat egyes szempontok szerint kategóriákba lehet sorolni. A FIDIC mérnök szerződések pontosan a megkülönböztető jegyek szerint lettek kidolgozva, így nagy biztonsággal ki tudjuk választani a rá leginkább illő, legalkalmasabb FIDIC szerződést.

A FIDIC szerződések három alaptípusa

  • a Piros Könyv,
  • Sárga Könyv,
  • Ezüst Könyv

A könyvek magyar nyelven is elérhetőek, a projektek többségére jól alkalmazhatóak. Ezek mellett létrejöttek speciális megrendelői igényeket is kielégítő FIDIC szerződések. Ilyen például az Arany Könyv, amely a kivitelezés mellett hosszú távú (kb. 20 éves időtartamra javasolt) üzemeltetést is magában foglalja. A másik a  „Pink Book”, amely valójában a Piros Könyv multilaterális fejlesztési bankok igényei alapján továbbfejlesztett változata.

A FIDIC szerződések ténylegesen egy szerződéses rendszert képeznek, azaz nemcsak a fővállalkozó kivitelezőre, hanem a beruházás többi résztvevőjére vonatkozóan is készültek szerződések.

A Perfektum Mérnöki Kft. élen jár a FIDIC szerződések ügyintézésében!

A FIDIC szerződések jellemzői

A FIDIC mérnök szerződések leginkább az óriás-beruházások során kerülnek szóba, ugyanakkor FIDIC szerződéssel kisebb értékű projektekre is lehet szerződni. Erre szolgál a Zöld Könyv (Rövid Szerződéses Forma), amelyet kisebb, 100 millió forintnál alacsonyabb szerződéses érték esetén ajánlanak alkalmazni.

A FIDIC szerződések egyik legnagyobb előnye, hogy a FIDIC megfelelő munkacsoportja az észrevételeknek megfelelően folyamatosan újít, jobbít, folyamatosan fejlesztve azt. Emellett fontos figyelembe venni, hogy a FIDIC szerződéses rendszer egy nemzetek közötti együttműködés eredményeképpen megalkotott dokumentum, amely nem lehet tekintettel a csaknem száz részt vevő állam valamennyi jogi előírására.

A FIDIC szerződések úgy készülnek, hogy azok bármelyik országban, bármelyik jogrendszerben alkalmazhatóak legyenek. Az egyes, kidolgozásra kerülő szerződésekben az adott állam jogrendszerével összhangban kell állnia, ezért például az építési szerződésekre kötelezően alkalmazandó magyar jogi előírásoknak is a szerződés részét kell, hogy képezzék.

adminA FIDIC szerződések és a FIDIC mérnök rendszer előnyei

Related Posts