Friss bejegyzések

A FIDIC mérnök tevékenységről röviden

A FIDIC szó francia eredetű (International Federation of Consulting Engineers) magyarul Tanácsadó Mérnökök Nemzetközi Szövetségét jelenti. A FIDIC mérnök tanácsadókból alakult szervezet, melynek alapjait, irányelveit használják a legtöbb nemzetközi társfinanszírozású beruházási és mérnöki projektek esetében. A szövetséget 1913-ban alapították, jelenleg 97 ország tagja a világon.

A FIDIC rendszer elősegíti az Európai Uniós pályázati összegekből megvalósítandó projektek zökkenőmentes megvalósítását. A FIDIC több világszervezettel is fontos kapcsolatot ápol. A mérnök tanácsadó cégek stratégiai céljainak képviselete más világszervezetek felé szintén a FIDIC mérnök tevékenység egyik legfőbb feladata.

A FIDIC mérnök tevékenység legfőbb céljai

  • A tapasztalatok megosztása,
  • A helyes gyakorlat terjesztése – a tapasztalatok megosztásának és a helyes gyakorlat elterjesztésének egyik legkiválóbb fóruma az évente megtartott világkonferencia,
  • A tanácsadó mérnökök közös álláspontjának kialakítása a világ aktuális kihívásaival kapcsolatosan,
  • A kevésbé fejlett régiók vonatkozó ismereteinek fejlesztése, felzárkóztatása.

A FIDIC mérnöki szövetségek működésüket pénzügyi-politikai befolyástól mentes, független műszaki tevékenységre alapozzák, elutasítva minden olyan törekvést, amely a társadalom érdekében végzett szakmai vélemény-nyilvánítás szabadságát kedvezőtlenül befolyásolhatná. A FIDIC magyar tagszervezete a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetsége – TMSZ.

Építsen Ön is a Perfektum Mérnöki Kft. FIDIC mérnök tapasztalatira!

A FIDIC alkalmazásának főbb előnyei

  • Biztonságot nyújt mind a megbízó, mind pedig a vállalkozó számára,
  • Költségkímélő,
  • A nem szélsőségesen egyedi szerződések is átgondolt és részletes szerződéses feltételeket igényelnek. Az ilyen helyzetekre kínálja a FIDIC az általa elkészített szerződéses feltételek kiadványait. A nem túlzottan komplex és egyedi szerződések esetében a szerződéses feltételek összeállításában nyújthat segítséget ez a kiadvány, melynek köszönhetően időt és költséget lehet megtakarítani.
  • Az Európai Unióban elismert és elfogadott szerződés rendszer,
  • Szerződéses rendszer, “kész” szerződéses dokumentumok.

A felhasználók az adott projekthez leginkább megfelelő szerződéstípust választhatnak, illetve az egyes szerződéses feltételeken belül „kész blokkokat” (előre megszövegezett szerződéses feltételeket) találhatnak a projekt specifikus helyzetek kezelésére. Mindenképpen szükséges azonban leszögezni, hogy ezek a kész szövegek minden esetben gondos felülvizsgálatot igényelnek a tekintetben, hogy vajon nem szükséges-e a módosításuk az adott projekt, illetve a szerződés alapját alkotó jogszabályok szemszögéből a Különös Feltételek alkalmazásával! Korrekt és igazságos feltételek mindkét szerződő fél számára, a kockázatok világos és áttekinthető megosztása.

Ezért a FIDIC mérnöki szerződések törekednek ez ilyen, előre nem látható kockázatok megfelelő és egyenlő kezelésére.

adminA FIDIC mérnök tevékenységről röviden

Related Posts